FAQ

Vad betyder franchiseföretagande? Allmän information om franchiseföretagande finns på Svenska Franchise Föreningens hemsida.

Vad kostar det att starta en restaurang?
Kostnaden för att öppna en Subway®restaurang är från 1 800 000 kr och uppåt.

Vilken typ av utbildning eller arbetshistoria ska jag ha?
Vi ser gärna relevant branschbakgrund som företagare, men är inte ett krav. Dock är det av stor vikt att man har ett affärsmannaskap och professionellt bemötande för att öka sina chanser att lyckas driva en Subway®.

Vilka språkkunskaper bör jag ha?
Du måste prata god flytande svenska och ha goda kunskaper i engelska, både läs och skrift, för att kunna utföra kommunikation och slutprov på franchiseutbildning. Vi är ett internationellt företag där mycket kommunikation sker på engelska.

I vilket skede är det aktuellt att starta ett företag?
Senast när du sluter hyreskontrakt/nödvändiga renoveringsavtal för kommersiella fastigheten.

Vad ska vara den juridiska formen för det företag som ska etableras?
Vi kräver Aktiebolag och vi ser gärna att bokföringen bryter per kalenderår.

Vart köper man utrustning och möbler för att bygga sin restaurang?
Som franchisetagare hos Subway® får du tillgång till våra leverantörer som levererar allt som behövs för att utforma en restaurang enligt vårt koncept.

Hur bygger man en Subway® restaurang, måste jag hitta ett byggbolag eller hjälper ni till?
Vi hjälper till med ritningar, skyltning och övrig utformning. Vi har kontakt med ett antal byggbolag som byggt restauranger för oss tidigare.

Måste man ha en AC på sin Subway® restaurang?
Nej, men med tanke på att vi har ganska många maskiner i våra restauranger så behöver man titta på hur man ska bli av med all värme i lokalen. I vissa lokaler finns det kyld tilluft som räcker för vår verksamhet. I andra lokaler saknas detta och då behöver man sätta in AC både i kök och servering.

Kan jag välja vilka produkter jag vill sälja i min Subway® restaurang?
Nej, när man är franchisetagare hos Subway säljer man bara dom produkterna som kedjan i övrigt säljer. Alla restauranger ska erbjuda samma produkter över hela landet.

Vart köper man all mat och ingredienser som behövs för att göra alla subs och sallader?
I samband med att du öppnar din restaurang sätter vi upp konto hos vår distributör i Sverige. Där finns alla produkter som behövs för din verksamhet.

Går det att få startpengar för verksamheten?
Subway har inga subventionerade uppstarter. Olika bidrag inom Starta eget finns att läsa inom arbetsförmedlingen m.fl.

Behöver jag företagslicens etc.?
En separat affärslicens krävs inte. Enbart fullt registrerat aktiebolag med tillhörande skyldigheter på bolagsverket. Företagaren ansvarar även för alla deklarationer som rör näringsverksamhet, till exempel redovisning av moms, arbetsgivaravgift, redovisning gentemot Subway mfl. För att driva en Subway behöver du köpa en franchiselicens för 15.000 Euro.

Behöver ett företag etableras för att till exempel Subways licens- och utbildningskostnader ska kunna dras av som företagskostnader?
Licensen och övriga utbildningskostnader är bokföringsbara kostnader för att starta din restaurang. Fråga din egen revisor eller redovisning om detta.

Vad är en affärsutvecklare?
Subway® Business Developer, eller BD, är ett oberoende företag som verkar inom dess territorium, vars uppdrag är att hitta nya entreprenörer och affärslokaler, hjälpa befintliga entreprenörer i deras verksamhet och hantera många olika uppgifter relaterade till restaurangdriften av franchisetagarnas restauranger.
Rättigheterna för att etablera Subway restauranger i Sverige och Finlands ägs av DAF Group OY.

Ta kontakt

Om du har frågor kring att bli franchisetagare eller har frågor om Subway® vänligen kontakta vår Country Manager.

ATT BLI FÖRETAGARE

AFFÄRSLOKALER

FAQ

TA KONTAKT